House2Grow heeft 2 gezinshuisouders. Peter en Angela van de Ruitenbeek. Peter en Angela hebben elkaar leren kennen op school en zijn inmiddels meer dan 25 jaar bij elkaar en sinds 2008 getrouwd. Zowel Peter als Angela zijn geboren in 1972 en zijn opgegroeid in een warm gezin.
Vanuit een al jaren durend verlangen om echt iets voor anderen te kunnen betekenen hebben Angela en Peter de keus gemaakt om te gaan werken in de Jeugdzorg en hun opgebouwde carrière op te geven. Naast het toenmalige werk, zetten zij zich al in voor de mensen rondom hen. Het besluit om zich op jongeren te richten komt voort uit de visie dat veel van de ‘grote-mensen-problemen’ haar oorsprong vindt in het verleden; de kinderjaren. Daarnaast vinden Peter en Angela jongeren erg boeiend en vooral leuk om hun ontwikkeling te zien.
Angela van de Ruitenbeek
Ik ben opgegroeid in een warm en liefdevol gezin. Ik heb de mogelijkheden gehad om in een veilige omgeving op te groeien en te ontdekken wat goed en fout is. Daarnaast heb ik de mogelijkheden gehad om een studie te doen. Ik ben opgeleid als Commercieel Technisch Bedrijfskundige. Na jaren in de commerciële business te hebben gewerkt merkte ik dat ik het omgaan met mensen miste. Ik wilde meer betekenen voor de maatschappij. Ik heb hierdoor een switch gemaakt vanuit de commerciële bedrijfstak naar de overheid. Ik ben gaan werken bij de Stadsbank. Burgers helpen met hun financiën. Mensen coachen en begeleiden naar een makkelijker bestaan in de samenleving. Na 5 jaren ben ik gevraagd om teamleider te worden van het informatieservicepunt van de gemeente. Het is de afdeling waar alle burgers hulp kunnen vragen. Zowel telefonisch als aan de balie. In deze functie coachte ik medewerkers in het goed behandelen van de burger. Met respect en zonder oordeel te handelen. Vanuit deze functie ben ik weer naar een commercieel bedrijf gegaan. Ik werkte als interim manager bij diverse gemeenten. Ik heb hier de mogelijkheid gehad om veel te leren op het gebied van coaching en transactionele analyse. Transactionele analyse is een manier om te kijken wat de oorsprong is van je eigen ik, zonder dat je gevormd bent door omgeving. Hierdoor had ik weer het gevoel dat ik niet het juiste werk deed en mijn geluk nog niet gevonden had. Ik wilde meer betekenen voor de maatschappij en vooral voor jongeren. In 2010 zijn wij pleegouder geworden van 1 jongere. Peter en ik vonden het erg mooi en fijn om te zien hoe enorm ze gegroeid is, hoe ze opfleurde, hoe ze zich in allerlei opzichten ontwikkelde. Dit wilden we voor meer jongeren betekenen. Wij hebben gesolliciteerd als gezinshuisouder en ons leven helemaal omgegooid. Ik geniet nog elke dag van de keuze.
Doorslaggevend zijn de persoonlijke competenties van de gezinshuisouder,
waaruit moet blijken of hij/zij geschikt is om effectief om te gaan met jongeren
en/of kinderen. Belangrijke competenties zijn inlevingsvermogen,
betrokkenheid, kunnen samenwerken en goede communicatieve
vaardigheden. Tijdens mijn dienstverband als gezinshuisouder heb ik veel trainingen gevolgd. Veel over jongeren met traumatische ervaring en hoe wij als gezinshuisouder deze jongeren de hulp kunnen bieden die ze nodig hebben, Met twee families leven, over hechtingsstoornis en medicatie en verslavende middelen.
In 2014 hebben Peter en ik ervoor gekozen om uit loondienst te gaan en zelfstandig als gezinshuisouder aan de slag te gaan. Ik vind het dan ook belangrijk dat ik de juiste opleiding heb zodat ouders en instanties ook weten dat we gekwalificeerd zijn als gezinshuisouder. Ik heb dan ook begin 2015 het Branchecertificaat Jeugdzorgwerker gevorderd professional gehaald.
Eigenschappen
Angela is ondernemend en altijd bezig met kansen en uitdagingen. Gedreven in de zorg voor mensen in het algemeen. Sterk in communicatie en gericht op samenwerking. Bereid om te leren en naast een hart, kennis te hebben van en kundig zijn in het verlenen van hulp. Interesses op veel gebieden, maar vooral in mensen. Daarnaast is ze erg liefdevol, geduldig en betrouwbaar. Ook beschikt Angela over de competenties die noodzakelijk zijn als gezinshuisouder, te noemen inlevingsvermogen,
betrokkenheid en kunnen samenwerken
Peter van de Ruitenbeek
Ik ben opgegroeid in een groot gezin met negen kinderen. Er was veel structuur en regelmaat. Dit vond ik erg prettig. Deze dingen nemen wij nu ook mee in ons gezinshuis. Ik heb na mijn MBO de opleiding Commercieel Technische Bedrijfskunde gestudeerd aan de HTS te Enschede. Ik heb 14 jaar bij dezelfde werkgever in de elektrotechnische installaties gewerkt en heb me opgewerkt van werkvoorbereider tot projectleider. Het leuke van de baan vond ik dat ik met mensen uit alle lagen van de projectorganisatie te maken had. Omdat we meer wilden betekenen voor de maatschappij hebben we besloten om in 2010 pleegouder te worden.
Naarmate de tijd vorderde ontstond er een wens om het helpen van mensen niet alleen voor één jongere te doen, maar voor meer jongeren en ouders en ook om hier dan fulltime mee bezig te zijn. Juni 2011 kreeg wij hiervoor de kans bij Intermetzo. Wij hebben ons huis verkocht en zijn in Zeewolde gaan wonen om een gezinshuis over te nemen. Ik heb eerst nog drie dagen gewerkt, maar ook ik merkte dat ik het omgaan met jongeren wel heel erg leuk vond en dat we meer jongeren wilden opvangen. Dit resulteerde in het beëindigen van mij toenmalige baan. Omdat ik nu geen andere baan meer had, heeft Intermetzo mij een baan aangeboden zodat wij nog meer jongeren konden opvangen. Wij zijn van 4 jongeren naar 6 jongeren gegaan. Zoals Angela hierboven ook al heeft benoemd zijn wij vanaf eind 2014 uit loondienst en als zelfstandige verder gegaan. Ik hou mij voornamelijk bezig met onderhoudstaken in het gezinshuis en begeleid ik de jongeren van beschermd/begeleid wonen.
Eigenschappen
Peter is rustig , betrouwbaar en zorgzaam, onderneemt graag dingen met de jongeren, houdt van gezelligheid om zich heen. Daarnaast kan hij goed met de jongeren communiceren, is hij secuur en behulpzaam en kan hij structuur bij brengen.